Kort på PC'en

Hvis man vil se kort og evt. udskrive til papir/pdf eller aflæse en position, kan jeg anbefale flg. web-sider:

 • På Danmarks Miljøportal kan man se mange forskellige typer kort og en mængde andre informationer. Der er flere adresser, Miljøportal og den ældre MiljøGIS, og det er de samme kort, men forskellig navigation. Der er utroligt mange lag samt gode tegne- og udskriftsmuligheder. Der findes i øvrigt en del fine introduktionsfilm, der viser hvordan man bruger kortene.
 • Geodatastyrelsen (tidl. Kort- og Matrikelstyrelsen) har netop udviklet en ny kortviser, hvor der er mulighed for at se - og printe - mange forskellige typer kort
 • Kortforsyningen - efter login kan man downloade mange forskellige gratis kort som tif-filer
 • Webkort Sønderborg - her er skærmkort, matrikler, lokalplaner og flyfoto fra 1945-2012 m.m.m.
 • Kommunekortet Aabenraa - med mange temaer, tekniske kort og gamle og nye luftfoto
 • Kort over Haderslev - her er fx færdige bykort til print
 • Historisk Atlas - som indeholder en lang række historiske kort og interessante data
 • Top50 er (var?) en tysk serie med topografiske 2 cm kort på dvd'er til installation på pc'en.
 • Rutekort - Waymarked trails (lonvia), hvor man bl.a. kan se North Sea Trail, Sjællandsleden og de danske fjernvandre­veje E1 og E6, som er tegnet af medlemmer af Dansk Vandrelaug. På dette kort kan man også aflæse lat/lon-position i DD-format. Dette kort kan ikke udskrives. - En liste over lonvia-kortets vandreruter i Danmark kan ses her
 • OpenTopoMap bruger osm-data til at vise et kort, der ligner de "officielle" topgrafiske kort. Det er meget velegnet til udskrivning via browserens højreklik, også på en sort/hvid printer. Desuden kan man uploade et logget gpx-spor, og få det med på udskriften.
 • Wandern mit GPS er en web-side, hvor man kan uploade sin gpx-fil til en track-viewer og få vist sporet/sporene og evt. waypoints på forskellige typer kort, fx google trafik, google earth, osm, landskab samt outdoor, hvor alle lonvia-stierne er med. Dette kort kan udskrives via browserens højreklik. Denne web-side er meget nyttig til at give et hurtigt overblik, eller når pc-brugere, der ikke har installeret gpx-programmer, vil se gpx-spor. Det kan man også på: GPS Visualizer og GPX Viewer with Drive.
 • Stikort - Hike & Bike, hvor man kan få et indtryk af stiernes og markvejenes beskaffenhed og i øvrigt også indblænde lonvia-ruter. Dette kort kan udskrives via browserens højreklik.Kort til Garmin vandre-GPS

I maj 2010 lancerede Garmin et topografiske kort, som er baseret på søkort og 4 cm kort fra Geodatastyrelsen). En dansk GPS-forhandler har offentliggjort en meget nyttig guide, som beskriver og sammenligner forskellige typer kort: Basemap, Topo Danmark, Geokortet (OSM-baseret), Præinstallerede ('leisure map' i t-modeller), City Navigator og BlueChart.


Gratis OpenStreetMap-kort kan også fås i mange versioner til Garmin. Det kan man læse mere om her. Det mest detaljerede er nok det tyske Reit- und Wanderkarte, men man skal lige vænne sig til tyske betegnelser, og det indeholder ikke routning. Andre muligheder er det tyske Freizeitkarte, som er min favorit pga. routning-funktionen, det hollandske Worldwide Garmin Maps og det norske Frikart, som har en meget informativ web-side, hvor man kan vælge mellem flere forskellige layout.


Fra disse web-sider kan man downloade en fil, der enten er en .exe-fil, som udpakker, eller en .zip-fil, som indeholder et udpakningsprogram. Når dette program køres, så installeres kortet på pc'en, dvs. at der automatisk bygges de nødvendige fliser m.m. Når man derefter åbner sit Garmin-program (MapSource eller BaseCamp) vil kortet kunne vælges i listen.Nogle Garmin- og OpenStreetMap-kort, som de vises på min pc-skærm:

Når man vil overføre kort til GPS'en, er der to muligheder:

 • hent, udpak og kopier en downloadet gmapsupp.img-fil til gps'en, enten direkte eller via usb (langsomt!). Det kan være nødvendigt at omdøbe filen, hvis man ønsker at lægge den i gps'ens Garmin-mappe. Hvis man bruger memory-kortet er det ikke nødvendigt, men så er gps'en være lidt længere om at starte op.
 • fremvis kortet i et Garmin-program, marker det ønskede udsnit med kortværktøjet og brug 'sendtil enhed'
 • Læs en detaljeret beskrivelse her.


Man kan også indlægge et scannet kort som baggrundsbillede på sin Garmin vandre-GPS. Se lige her.App's og kort til android smartphone

I marts 2013 lancerede Augmentra Ltd. et samarbejde med Geodatastyrelsen om at levere danske topografiske kort til deres gratis app, ViewRanger Outdoors GPS & Maps. Man kan gratis downloade et 1:200.000 kort, som er mage til Geodatastyrelsens Topografisk Atlas samt købe 4 cm og 2 cm kort til meget rimelige priser. Man kan også downloade selvvalgte udsnit af OpenStreetMap-kort, så man ikke er afhængig af en dataforbindelse. Desværre bruger app'en sit eget pps-format, så man skalkonvertere filer til gps, hvis manskal bruge dem på pc'en.


En anden app til smartphones er den lidt nørdede OsmAnd Maps & Navigation fra Anvisics, som er oversat til dansk. Denne app er også gratis, men findes i en billig betalingsversion. Den har et hav af funktioner og tilpasninger, inkl. bil-GPS med stemmeguide, vandre-GPS med spor-optagelse samt visning af egne ruter og POI'er på kortene. Man kan gratis downloade OpenSourceMap kort fra de fleste lande i verden inkl. en adresse- og POI-søgefunktion, der ikke behøver en dataforbindelse; det har jeg stor glæde af i Tyskland.


En tredje app til smartphones er den lettilgængelige Maps.Me, der selv downloader et OpenSourceMap kort fra den region, hvor den installeres. Man kan hurtigt finde noget i nærheden eller en poi via søgefunktionen og oprette en vandre- eller bilrute dertil. Man kan også oprette sine egne poi-lister og downloade kort fra andre regioner.


Google Maps giver nu også mulighed for at downloade udvalgte områder som offline-kort, som så kan ses uden dataforbindelse. Der er dog en begrænset funktionalitet, fx ingen routning, og kortene skal fornyes efter 30 dage.


^^