Image01
Image02
Image03
Image04
Image05
Image06
Image07
Image08
Image09
Image10
Image11
Image12
Image13
Image14
Image15
Image16

Dette er primært nogle web-sider om at vandre. Jeg er pt. på vej ad de europæiske fjernvandreveje m.m. og inspireret af andre vandrere, besluttede jeg at beskrive de tyske etaper på nogle web-sider. Undervejs  kom der så andre  sider ...Om at vandre

Da jeg begyndte at researche og skrive noter til E1-etaperne stødte jeg på et citat, som beskriver en af mine grunde til at vandre: »Verden er en bog. Den, der aldrig rejser, ser kun en enkelt side af den.« (Augustin, 354-430) - som det ses i det løbende bånd herover, så har jeg siden opsamlet nogle flere citater om vandring.


En anden grund er freden til at tænke og opleve. Når man går, rejser man ikke hurtigere end sjælen kan følge med, og hvis man ellers er nogenlunde sikker på benene og har solidt fodtøj, så behøver man sjældent at kymre sig om stiens beskaffenhed. Rejsehastigheden giver plads til nye indtryk og refleksion over det netop oplevede, tid til at skrive noter, tid til at tjekke gps'en, tid til at lade tankerne gå på langfart og mulighed for at plukke et brombær.


En tredje grund er denne: Efter det første års vandreture, må jeg give Goethe (1749-1832) ret, når han siger: »Man rejser ikke for at ankomme, men for at være undervejs«. Vandringen går i blodet, og ikke så snart har man snøret støvlerne op, før man er i gang med at planlægge næste tur.


På tysk har man et bevinget ord, der lyder »Der Weg ist das Ziel« (vejen er målet), som i øvrigt findes i en del titler på vandrebøger; jeg har også hørt det brugt af ældre tyskere, når vi snakkede vandring. Det er sandsynligvis et citat af den kinesiske filosof Konfutse (551-479 f.Kr.): »Zhi yu Dao«, og det oversættes som regel til: »jeg har rettet min vilje mod målet«, og det er jo en helt anden snak. Men nu er der det pudsige ved dette citat, at »Dao« både kan betyde vej og mål, og så begynder det lige pludselig at ligne den følelse, der opstår under vandringen: noget, der handler om oplevelsen af at være på vej, - og det er jeg så stadig: siden november 2006 er det blevet til 18.054 km ...


Om web-versionerne:

  • v5.2  endnu en sektion om UK-ferie og ændret navigation på UK-siderne, august 2022
  • v5.1  ny sektion om UK-ferie, udgivet august 2019
  • v5     fjernvandrevejssider omlagt til pdf, august 2019
  • v4     baseret på one.coms Web Editor blev udgivet marts 2014 med div. opdateringer, især vedr. kort & gps
  • v3     blev udgivet i 2012 bl.a. med ændret navigation og billeder på etapesiderne
  • v2     blev udgivet i 2009 bl.a. med ny skrifttype og ændret baggrund
  • v1     blev udgivet i 2005mail til mig© Sonny B. Andersen, 2023-08-31