Naturparker er så småt på vej i Danmark, men der er mange i Tyskland, ikke mindst i Schleswig-Holstein, hvor de nordligste er bundet sammen af en 210 km lang vandrerute fra Eckernförde til Bad Segeberg.

Ruten er afmærket med gule pile, og den vises med signaturen NPW på 'Wander- und Freizeitkarte' fra Landesvermessungsamt Schleswig-Holstein.I august 2021 åbnede en ny vandrerute, Naturparkwanderweg, gennem de fire nordlige naturparker Schlei, Hüttener Berge, Westensee og Aukrug. Den er delvis sammenfaldende med Naturparkweg, men med nye afmærkninger. En ny web-side giver et overblik over de fire naturparker, hvor der er 6 søer, 8 bjerge og dagligt 78 skibe.

Man kan også se og hente en fin 46-siders E-Broschüre med kort og beskrivelser af hele den 184 km lange vandrerute.Naturpark Schlei rundt om Slien markedsføres også som Ostseefjord Schlei, men der er pt. ingen web-side med vandreture. 


Lonvia-kortet kan man se mange afmærkede, lokale ruter omkring Ulsnis og Gunneby.I Naturpark Hüttener Berge, på begge sider af A7 lige nord for Kielerkanalen, er der i 2015 blevet afmærket 20 nye vandreruter på i alt 182 km, 6 nye cykelruter og en skater-rute. Undervejs kan man følge en munter mus. Hent kort og beskrivelser lige her


Man kan også gå gennem naturparken fra Selk til Windebyer Noor ved at følge Fjernvandrevej E1/E6.
I Naturpark Westensee syd for A210 er der et egern på spil, men jeg har endnu ikke fundet afmærkede ruter, bortset fra Nord-Ostsee-Weg, der går tværs gennem området. I stedet er der beskrevet 20 turforslag, som ses bedst på 3 cm kortet: 'Wanderkarte Naturpark Westensee'.
I Naturpark Aukrug vest for Neumünster er der over 20 afmærkede vandreruterLonvia-kortet.  Der findes også et interaktivt web-kort med beskrivelser af udvalgte vandreruter etc. samt en app, som dog ikke kan installeres i mit land (??)


Naturpark Holsteinisches Schweiz er nok den mest kendte, ikke mindst for turistbyerne Plön, Malente og Eutin. Her er mange vandreruter, som i 2015 fik en overhaling, så der nu er et stort, afmærket vandrerutenet inkl. en hovedvandrevej på 53 km fra Plön via Bungsberg til Eutin. På den omfattende web-side er ruterne vist på fine delkort, der kan printes eller downloades som pdf. En app findes også.


Selv om det ikke fremgår af web-kortet, så kan man også gå tværs gennem naturparken fra Wittmoldt via Bungsberg til Kasseedorf ved at følge Fjernvandrevej E1/E6.Den ældste af Schleswig-Holsteins 6 naturparker, Naturpark Lauenburgische Seen, blev etableret i 1961.


Der er tre vandreruter, der udgår fra Die Eulenspiegelstadt Mölln, samt flere turbeskrivelser lige her.


Man kan også gå gennem naturparken fra Strecknitz til Güster ved at følge Fjernvandrevej E1/E6/E9.
Indtryk: