Wild Atlantic Way

I Irland er der meget grønt, og mange husejere på land og i by er glade for blomster. Det oplevede vi, da vi kørte midt gennem Nordirland fra grænsen ved Clones til nordkysten og tværs over Irland fra Cliffs of Moher til østkysten.

   Men der er også en anden naturoplevelse, og den fik vi på en eftermiddagsudflugt d. 22. fra Derry. Vi kørte ud på halvøen Inishowen, som ligger i Co.Donegal, hvor der var katolsk flertal i 1920, så det grevskab kom ikke med til Nordirland. Fra Derry er der kun nogle få km til Irland, og ved den usynlige grænse starter WAW, Wild Atlantic Way, der er en 2.700 km lang bilrute langs de forrevne kyster mod Atlanterhavet.

   Vi kører mod nordøst langs kysten, nyder udsigten fra det tidligere kloster, Cooley, og kører derefter ad de smalle, snoede veje op gennem halvøen til Irlands nordligste punkt, Malin Head, hvor der er en fantastisk udsigt fra klippetoppen med de forladte og miserable småbygninger samt en god kaffevogn. På en næsten flad klippe er der malet 'EIRE 80', der under WW2 viste de allierede piloter, at de nu fløj ind over neutralt landområde.

   Vi kører tilbage ad den eneste vej og drejer ud mod vest langs kysten. Her tager vi en afstikker mod bugten Lough Swilly, som skulle overvåges og forsvares af Fort Dunree. Det er bygget på et klippefremspring, hvor man har udnyttet en kløft som voldgrav. Det blev militærmuseum i 1986.

   Vi fortsætter langs vestkysten rundt om bjergene, som er arrede efter kvartsudvinding, og derefter ind over landet gennem villabyerne til Derry.


d. 25. tager vi igen på udflugt ad Wild Atlantic Way. Denne gang på nordsiden af Galway Bay til Clifden ude vestpå, som vi når efter 100 km på 3 timer. Det gælder om at være hurtig til at dreje rattet; der er ujævn vej og sving konstant, men ikke meget trafik. Det er en fin rute ad de smalle kystveje, og der er hele tiden nye, dejlige udsigter over den rå kyst og de stenede, grønne landskaber med utroligt mange stengærder. Efter frokost os bageren og en tur rundt i byen tager vi den brede, lige hovedvej tilbage.


Da vi skal sydpå d. 26., har vi endnu ikke fået nok af den gode udsigtsvej, WAW, så vi beslutter at følge ruten til Cliffs of Moher. Denne gang er det Astrids tur til at hive i rattet, og forsøge at holde tv på de smalle veje.

   Vi kører ind gennem Galway og drejer mod vest. Vi passerer Dunguara Castle og kører igennem de små byer ved sydsiden af Galway Bay. Ved pynten Black Head følger vi vejen om hjørnet og kører sydpå. Ved Doolin begynder vandreruten til Cliffs of Moher, men vi tager den stejle opkørsel forbi Doonagore Castle, og fortsætter ad hovedvejen til turistmagneten, som der er mere om på denne side.


Der er stadig 1000 km stærkt snoet Wild Atlantic Way sydpå, men det må vente. Vi drejer fra i Lahinch, kører gennem nationalparken The Burren og tværs over Irland via Limerick og Tipperary. Undervejs skal vi lige strække benene ved at gå rundt om den store Grange Stone Circle, som der er mere om på denne side.

 

w_Inishowen_01
w_Inishowen_02_Cooley
w_Inishowen_03_Malin_Head
w_Inishowen_04_Malin_Head
w_Inishowen_05_Malin_Head
w_Inishowen_06_Malin_Head
w_Inishowen_07_Malin_Head
w_Inishowen_08_Malin_Head
w_Inishowen_09_Malin_Head
w_Inishowen_10_Malin_Head
w_Inishowen_11
w_Inishowen_12_Dunree
w_Inishowen_13_Dunree
w_Galway_Bay_N_01
w_Galway_Bay_N_02
w_Galway_Bay_N_03
w_Galway_Bay_N_04
w_Galway_Bay_N_05
w_Galway_Bay_N_06
w_Galway_Bay_N_07
w_Galway_Bay_N_08
w_Galway_Bay_N_09
w_Galway_Bay_N_10
w_Galway_Bay_N_11
w_Galway_Bay_N_12
w_Galway_Bay_N_13
w_Galway_Bay_N_14
w_Galway_Bay_N_15
w_Galway_Bay_N_16
w_Galway_Bay_N_17_Roundstone
w_Galway_Bay_N_18_Mannin_Bay
w_Galway_Bay_N_19_Clifden
w_Galway_Bay_S_01
w_Galway_Bay_S_02
w_Galway_Bay_S_03
w_Galway_Bay_S_04
w_Galway_Bay_S_05
w_Galway_Bay_S_06
w_Galway_Bay_S_07
w_Galway_Bay_S_08
w_Galway_Bay_S_09
w_Galway_Bay_S_10
w_Galway_Bay_S_11
w_Galway_Bay_S_12


obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.


© Sonny B. Andersen & Astrid J.H. Andersen, august 2022