Enestående

Undervejs har vi været forbi en række enestående seværdigheder, som så ud til at være værd at se nærmere på.


Tyne, Newcastle

Vi startede med at at gå en tur langs floden for at se nogle af de store broer over River Tyne. Vi landede lige midt i et gademarked på kajen vest for Millenium-broen. Det fortsatte til den store buebro fra 1928, Tyne Bridge. Bag ved den kan man se Swing Bridge fra 1876 (rødt gitterværk), der ikke er dampdrevet mere, men stadig åbner et par gange om ugen, hvis mekanikken virker, High-Level Bridge fra 1849, hvor der er jernbane øverst og Metro Bridge fra 1981 (blåt gitterværk).


Hadrian's Wall, Chester

Vi holdt pause ved Chesters Roman Fort, som er en af de små perler ved Hadrian's Wall. På engene ned mod floden kan man se en lang række lave mure, som giver en fornemmelse af, hvordan den store kavallerigarnison var indkvarteret. Desuden er her en lille shop, et museum og et tea room.

 

Bøger i Wigtown

Den lille by i det sydlige Skotland blev udpeget som 'Scotland’s National Book Town' i 1998. Vi bor i udkanten af byen, og går en tur gennem den lidt stille by med flere butikker, der efter sigende skulle have en kvart mio bøger på lager.


Stormont, Belfast
Et godt stykke øst for centrum ligger 'Stormont', der huser det nordirske parlament. Men der er meget mere end det. Herregården og parken blev købt i 1921 af den nye nordirske stat. Jeg parkerer ved den østlige port, hvor der er en lille skov med vandrestier. Parlamentsbygningen bygget i 1933 ligger ude tv, men før det er en skulptur 'Reconciliation' af den engelske billedhugger Josefina da Vasconcello, opstillet i 1995. Den er omgivet af marmorbænke med navnene på de fire byer, hvor der er afstøbninger: Coventry, Hiroshima, Berlin og Belfast.
   Længere fremme th findes 'Stormont Castle' fra 1858, der er bygget om til regeringskontorer samt flere andre bygninger. Med sine store plæner, velfriserede buskadser og fine blomsterarrangementer er området meget velholdt.


Inch Abbey, Downpatrick
Nede på engen ligger resterne af det store cistercienser-klosters kirke og bygninger fra 1180. Det brændte i 1404, og blev aldrig genopbygget, men har været en fin kulisse for Game of Thrones.


Ballynoe Stone Circle, Downpatrick
Den store stencirkel med mere end 50 sten er 33 m i diameter. Inden i den ydre cirkel er endnu en stencirkel rundt om en lille høj, hvor der er fundet en stenkiste. Der er også nogle få store sten lidt længere ude, hvor der måske har været en vold. Adgangen til engen sker gennem en lang overgroet sti.


Newry Canal
Kanalen blev bygget 1730-41 så der kunne fragtes kul fra Lough Neag minerne til Dublin, men blev udkonkurreret af jernbanerne midt i 1800-tallet. Den er i dag meget søgt af lystfiskere. Grænsen mellem Nordirland og Irland munder ud i kanalen og løber sydpå mod det Irske Hav.


Ballynoe Harbour
Astrid kører langsomt ned ad den smalle serpentinevej til Ballynoe havn, der har spillet en rolle som kulisse til Game of Thrones. Der er meget malerisk, men biler overalt på den lille p-plads.


Giant's Causeway
Vi fortsætter langs kysten til Nordirlands eneste UNICEF kulturarv. En 'causeway' er en dæmning og navnet hentyder til legenden om jætternes tørskoede vandring fra Norge til Irland. Vi har reserveret parkering og adgang til det nye besøgscenter, hvor der er udstilling, butik og café.

   Efter frokost går vi ud til shuttle-bussen, der formedelst 2 £ transporterer os ned ad den stejle vej til de imponerende klipper, der er milliarder af år gamle. De er dannet af størknet lava, da kontinenterne blev revet fra hinanden. Det ligner et stykke brolæggerarbejde med ottekantede sten, men der er ikke helt styr på højderne, så alle går forsigtigt, og børnene har en fest med at hoppe fra sten til sten.


Creevykeel Full-court Tomb, Co.Sligo
En 60 m lang langhøj dækket med mindre sten inden for randstenene. Inderst er der en åben plads med en portal, der giver adgang til to gravkamre.


Tower & High Cross, Drumcliffe
8 km nord for Sligo var der et dominikanerkloster. Det eneste, der er tilbage er et højt tårn og Irlands ældste 'High Cross', også kaldet 'Celtic Cross', fra 1100-tallet ved den nuværende kirkegårdsmur. Det er 3,8 m højt og rigt dekoreret med bibelske scener.


Cliffs of Moher

Turistmagneten Cliffs of Moher er en 14 km lang markant klippeformation med 200 m høje klipper, der går lodret ned i Atlanterhavet. Alt er indrettet til at tage imod mange turister, og det var også formålet med at bygge tårnet yderst på pynten i 1835. Her er gode stier, ramper og trapper og et udstillingsrum under en overfyldt cafe, der sammen med nogle små butikker er bygget ind i skrænten.


Grange Stone Circle v. Lough Gur
I dette område syd for Limerick er der mange fortidsminder ved den store Lough Gur sø. Den store stencirkel er 45 m i diameter, og stenene står umiddelbart inden for en vold. Stenene står usædvanlig tæt, men det skyldes "restaurering" i 1900-tallet, hvor der blev tilføjet over 40 sten.


Dunbrody Famine Ship Experience, New Ross
New Ross i det sydøstlige Irland er en lille havneby ved floden Barrow. Her ligger en nybygget kopi af en tremastet bark fra 1845, 'Dunbrody'. Sammen med en stor bygning ved kajen er skibet museum for emigrationen under 'The Great Famine', hungersnøden i 1840'erne.

   Dunbrody var et fragtskib, 51 m langt og 8,5 m bredt, der hentede tømmer og bomuld i Canada, men var tom på vejen ud. Med den øgede emigration og for få passagerskibe, var der mulighed for at tjene penge både ud og hjem. På dækket er der et åbent styrehus agter og et køkkenhus i forstavnen, 'galley', hvor der blev lavet mad til 1. kl. passagerer og besætning. De fik kød hver dag, enten saltet eller fra de geder, høns og grise, som blev holdt på skibet.
   Dækspassagererne skulle selv lave deres mad af den udleverede ration af mel, gryn, ris og beskøjter, i alt 1100 kcal pr. person pr dag. Mere mad, spisegrej og sengetøj skulle man selv medbringe. Hver dag var der sat en time af til madlavning over åben ild på øverste dæk. Resten af tiden i de 4-5 uger, som rejsen tog, skulle tilbringes under dæk.
   Nedenunder er der forrest i skibet et lukaf, 'folk sill', til de 12 besætningsmedlemmer, som havde hver sin køje, men ikke meget mere.
   Midtskibs er lastrummet bygget om, så der er 40 køjerum på 6×6' (1,82×1,82 m) i to etager på hver side. Der kunne proppes en familie på to voksne og fire børn ind i hvert rum, så i alt var der plads til 200-300 dækspassagerer (3. kl.)
   Bagest i skibet er der spisestue og saloner til kaptajnen, styrmanden og et par 1. kl. passagerer.
   Da vi går fra borde bliver vi ledt gennem museet, der har mere information om rejsen og en stor 'hall of fame' med billeder af kendte irsk-amerikanere. Omkring 33 mio amerikanere er af irsk afstamning.

   P.S. Takket være sin lokale kaptajn, John Williams, var dødeligheden på Dunbrody ret lav. Andre emigrantskibe havde en dødelighed op til 50% og blev kaldt 'coffin ships'.


På vejen hjem 'kommer vi lige forbi' nogle fine sten i Wales og i England.


Pentre Ifan & Preseli Hills, Wales
Via småveje nord for Fishguard når vi den mægtige 'Pentre Ifan', den største jættestue i Wales. Overliggeren er 5 m lang og 2,5 m bred, og den hviler på tre tynde sten, over 2 m høje. Tre sten på nordsiden kunne godt ligne en spærret indgang, og der ligger flere store sten spredt rundt omkring. Mærkeligt nok er der ikke fundet spor efter en gravplads, selv om der har været arkæologer her siden 1605.
   Lige i nærheden Iigger Preseli Hills. Det er dokumenteret, at stenene i Stonehenges indre 'bluestone circle' blev brudt og tilhugget her. De har formentlig først været brugt til en stencirkel ved en af tørvemoserne, Waun Mawn, og blev siden transporteret den lange vej og nyopstillet.


Avebury
Vi gør et kort ophold blandt de store sten i Englands største stencirkel. Se mere her.


e01_Newcastle_51_Millennium_Bridge
e02_Newcastle_52_Tyne
e03_Newcastle_53_marked
e04_Hadrian's_Wall_51_Chester
e05_Hadrian's_Wall_52_Chester
e06_Hadrian's_Wall_53_Chester
e07_Hadrian's_Wall_54_Chester
e08_Hadrian's_Wall_55_Chester
e09_Wigtown_01
e10_Wigtown_02
e11_Stormont_Reconciliation
e12_Stormont_Parliament_Building
e13_Inch_Abbey
e14_Inch_Abbey
e15_Inch_Abbey
e16_Ballynoe_Stone Circle
e17_Ballynoe_Stone_Circle
e18_Ballynoe_Stone_Circle
e19_Ballynoe_Stone_Circle
e20_Newry_Canal_01
e21_Newry_Canal_02
e22_Ballynoe_Harbour_01
e23_Ballynoe_Harbour_02
e24_Ballynoe_Harbour_03
e25_Giant's_Causeway_01
e26_Giant's_Causeway_02
e27_Giant's_Causeway_03
e28_Giant's_Causeway_04
e29_Giant's_Causeway_05
e30_Giant's_Causeway_06
e31_Giant's_Causeway_07
e32_Giant's_Causeway_08
e33_Giant's_Causeway_09
e34_Giant's_Causeway_10
e35_Sligo_Creevykeel_01
e36_Sligo_Creevykeel_02
e37_Sligo_Creevykeel_03
e38_Drumcliffe_01
e39_Drumcliffe_02
e40_Cliffs_of_Moher_01
e41_Cliffs_of_Moher_02
e42_Cliffs_of_Moher_03
e43_Cliffs_of_Moher_04
e44_Cliffs_of_Moher_05
e45_Cliffs_of_Moher_06
e46_Grange_Lough_Gur_01
e47_Grange_Lough_Gur_02
e48_Grange_Lough_Gur_03
e49_Grange_Lough_Gur_04
e50_Grange_Lough_Gur_05
e51_Dunbrody_01
e52_Dunbrody_02_bow
e53_Dunbrody_03_galley
e54_Dunbrody_04_folk_sill
e55_Dunbrody_05_steerage
e56_Dunbrody_06_steerage
e57_Dunbrody_08_captain's_cabin
e58_Pentre_Ifan_1
e59_Pentre_Ifan_2
e60_Pentre_Ifan_3
e61_Pentre_Ifan_4
e62_Preseli_Hills_Wales
e63_Avebury_19
e64_Avebury_20
e65_Avebury_21
e66_Avebury_22


obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.


© Sonny B. Andersen & Astrid J.H. Andersen, august 2022