fredag d. 22.
Derry/Londonderry er en by med omkring 84.000 indbyggere. Den ligger i det yderste hjørne af Nordirland; den usynlige grænse ligger kun 5-6 km væk. Som den eneste by i Irland er Derry omgivet af en intakt middelalderlig bymur med porte. Den blev bygget 1613-1619 for at beskytte de skotske og engelske indvandrere (plantations). Syd for muren bor det lille katolske mindretal i en enklave, The Fountain, resten øst for Foyle, floden der gennemskærer byen fra nord til syd. Vest for bymuren ligger det protestantiske Bogside-kvarter, hvor The Troubles startede i 1968.
Formiddagen er sat af til en byrundtur inspireret af web-sider om Derry. Vi starter ved turistkontoret, og går gennem en af de gamle byporte, Magazine Gate, passerer Tower Museum og går ud gennem Castle Gate. Så går vi hen langs bymuren, hvor et kig gennem Harvey Street viser, at bymuren ligger på en bakke. Vi fortsætter ad Fahan Street og drejer th ad Lecky Road, hvor vi passerer et 'high cross' og en vandpumpe ved kilden St Columbs Well. Over os tårner hjørnet af den befæstede bymur sig op. Mod venstre kan vi se Longtower Church, indviet til Sct Columba, som etablerede et kloster her i 542.
Vi går under hovedvejen og om på den anden side af Lecky Road. I det tidligere gasværk er nu indrettet et kultursted, Gasyard Development, som bl.a. står bag hæftet Your Process or Mine samt billeder og tekster på fredsmuren ved The Fountain.
Vi går tilbage ad Lecky Roads nordside, hvor der er mange murmalerier. #1 er med Nelson Mandela og Bobby Sands. #2 'Death of Innocence' med en pige i skoleuniform, 14-årige Annette McGavigan, som blev dræbt af en britisk soldat i 1971. #3 'The Petrol Bomber' viser en dreng med gasmaske og en mælkeflaske med benzin. #4 viser den unge MP og borgerretspolitiker Bernadette Devlin, der holder tale.
Den store gule gavl, 'Free Derry Corner', er resterne af en boligkarre. I dette område barrikaderede beboerne sig i næsten 3 år og kaldte området for Free Derry. På plænen ses det store 'H Block Monument' til minde om de 10 fanger, der døde af sultestejken 1981 i Maze-fængslet, hvis grundplan var et H, samt flere politiske markeringer. .
Videre op ad gaden til #5 'Bloody Sunday Mural', der viser en gruppe mænd, der bærer på en såret mand. #6 er et minde om den sydamerikanske frihedskæmper Che Guevara, der havde irske forfædre.
klik for at se et større billede
#7 viser en engelsk soldat, der slår en mur ind med en forhammer, da barrikaderne skulle ryddes. Her er også #8, et vægmaleri af en dreng, der løber væk fra tåregassen.
På hjørnet overfor ses obelisken 'Blody Sunday Memorial' fra 1974, der minder om de 13 dræbte marchdeltagere.
Ved indgangen til Museum of the Free Derry ses #9 'Civil Rights' et vægmaleri med portrætter af nogle borgerrets-kæmpere samt en mindesten for præsten Edward Daly.
Længere fremme ad Rosville Street ses de tre sidste vægmalerier i denne omgang. #10 har portrætter af nobelprisvinderne John Hume, Martin Luther King Jr, Mother Theresa og Nelson Mandela. #11 et billede af nogle republikanske oprørere og deres efterladte samt #12 'The Peace Mural' med en stiliseret fredsdue.
Vi drejer tv op ad William Street, og rundt om den store kirke, St Eugene's Cathedral, som har fine glasmalerier. Derefter fortsætter vi ned mod byen og passerer Victoria Market før vi kommer tilbage til startpunktet, Waterloo Place.
obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.
© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen & Astrid J.H. Andersen, august 2022