Belfast

   tirsdag d. 19.

I dag starter vi med en begivenhed, som Astrid og jeg længe har glædet os til. Belfast-firmaet 'Black Cab Tours' arrangerer rundture i det delte Belfast, og vi var heldige med vores højttalende chauffør, Peter, som leverede en historisk, politisk og personlig fortælling under den næsten 2 timer lange køretur med mange stop og gode foto-op's.

   Vi bliver hentet ved vores byhus i Roden Street, som 200 m mod nord er skåret over af en ny motorvej. Lige nord for den er der en fredsmur, så Roden Street har været delt i to siden 70'erne. Vi kører uden om og ind gennem City til det protestantiske kvarter, Shankill, hvor vi passerer det første vægmaleri. Derefter fortsætter vi nordpå til Hopewell Crescent, hvor der er meget at se, også flag.

   På turen ind til Belfast i går lagde vi mærke til de mange engelske og orange flag ved huse og i gader. Iflg. Peter er det kun unionisterne, der flager; irerne gør det ikke.

   Så kører vi ned ad Northumberland Street til en port, der er aflåst om aftenen og natten på grund af unge ballademagere. Det betyder så, at der om natten er meget længere til skadestuen eller hvor man nu har et ærinde. I øvrigt er de op til 7½ m høje fredsmure, som er forhøjede med trådhegn, ikke tegnet ind på nogen kort, så man skal være lokalkendt for at finde rundt.

   Fredsmurene er opsat i 70'erne for at adskille Unionister og Loyalister i forbindelse med The Troubles. De skulle kun være der 6 måneder, men de virkede for godt. Iflg. Peter er der 48 fredsmure i Nordirland.  

   Når man kigger mod nord fra porten i Northumberland Street kan man se profilen af 'Gulliver', der hviler sig på bakkeskråningen, hvor der også ligger gården 'Lilliput'.

   Vi kører videre ad Northumberland Street og ind i det katolske Falls-kvarter, hvor vi passerer de internationale vægmalerier med portrætter af koryfæerne.

   Vi drejer op ad Cupar Way langs fredsmuren. Et sted var murstenene under hegnet pillet ud, så børnene kunne kravle under. Iflg. Peter, som er her ofte, var det sket i går.


klik for at se et større billede

   Vi fortsætter gennem porten på Lanark Way til en stor mindehave, som ligger tæt op af muren. Ved siden af har rækkehusene haver op til muren, og dem har man overdækket for at værge sig mod kasteskyts fra den anden side.

   Videre gennem Falls og ned ad Sevastapol Street, hvor vi holder ved det kendte vægmaleri af Prov. IRA-aktivisten Bobby Sands, der sad i det berygtede Maze-fængsel. Mens han sad der blev han valgt til medlem af det engelske parlament i 1981. Han døde kort efter pga. sultestrejke.

   Om hjørnet, på Falls Road, ligger Sinn Féins hovedkontor og et Carnegie-bibliotek.

    Da jeg spørger Peter om fremtiden, er han optimistisk. Han mener, at afstemningen om Nordirlands genforening med Republikken kan vindes, og i hvert fald i hans levetid.

   Selv om vi fik set en del, da vi var her sidst, så er det alligevel noget andet med en indfødt guide. Black Cab Belfast er hermed anbefalet.


   P.S. Billeder og rute fra vandreturen i 2018 er også med.


Belfast_21_Welcome_to_Shankill_Rd
Belfast_22_North_Boundary_Street
Belfast_23_Hopewell_Crescent 1
Belfast_24_Hopewell_Crescent 2
Belfast_25_Hopewell_Avenue
Belfast_26_Stevie_McCrea
Belfast_27_Hopewell_Crescent 3
Belfast_28_Stevie_McKeag
Belfast_29_Hopewell_Crescent 4
Belfast_30_kortbord_Shankill_Parade
Belfast_31_King_William_III
Belfast_32_Gate_Northumberland_St
Belfast_33_Gate_Northumberland_St
Belfast_34_Northumberland_St
Belfast_35_Northumberland_St
Belfast_36_Gulliver_set_fra_Northumberland St
Belfast_37_Peace_Wall_Cupar_Way
Belfast_38_Peace_Wall_Cupar Way
Belfast_39_Cupar_Way
Belfast_40_Gate_Lanark_Way
Belfast_41_Clonard_Martyrs_Memorial_Garden
Belfast_42_Clonard_Martyrs_Memorial_Garden
Belfast_43_Clonard_Martyrs_Memorial_Garden
Belfast_44_Clonard_Martyrs_Memorial_Garden
Belfast_45_Sinn_Féin_hovedkontor_Falls_Rd
Belfast_46_Carnegie_Library_Falls_Rd
Belfast_51_Bobby_Sands
Belfast_52_Garden_of_Remembrance
Belfast_53_Garden_of_Remembrance
Belfast_54_International_Murals
Belfast_55_International_Murals
Belfast_56_International_Murals
Belfast_57_International_Murals
Belfast_58_International_Murals
Belfast_59_International_Murals
Belfast_60_International_Murals
Belfast_61_Hugh_Smyth_Shankill Rd
Belfast_62_Shankill_Rd, drenge
Belfast_63_Smith_Spence_Irvine_Shankill_Rd
Belfast_64_Shankill_Rd


obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.


© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen & Astrid J.H. Andersen, august 2022