Harz & Berlin

Harzen gennemskæres af to fjernvan-dreveje. Jeg har gåetE6 fra Goslar til Barbis og er i gang med E11 fra Annarode til Seesen, men der er i hundredevis af andre vandreruter, korte og lange på de mange skovveje.

Jeg er i gang med to længere vandre-ruter: Harzer Hexenstieg tværs gennem Harzen og Grenzweg, der stort set følger den tidligere indretyske grænse.

Dette er en side med både korte og lange vandreruter i to af mine mest besøgte vandreområder uden for Sønderjylland.

Jeg startede med at besøge Berlin for over 30 år siden, og efter at vi flyttede til Sønderjylland blev der lidt kortere og ingen dyr færge, så vi har været der næsten hvert år siden på alle tidspunkter af året. Jeg er også taget til Harzen mange gange, og efter at jeg er begyndt på vandreruterne og Astrid nyder den gode luft, så er vi der tit.


Der findes kun en fjernvandrevej gennem Berlin, E11 fra Potsdam til Mittelheide, men der er mange andre muligheder, fx har Berlins senatskontor for byudvikling og miljø i samarbejde med lokale vandreklubber afmærket  20 Grüne Hauptwege 

Jeg startede med #19: Tiergartenring og er i gang med #1: Spreeweg/Berliner Urstromstal, der af og til følges med E11.© til billeder, tegninger, tekst og track-overlay: Sonny B. Andersen, 2007-2020