Dette er en side med både korte og lange vandreruter i to af mine mest besøgte vandreområder uden for Sønderjylland.

Jeg startede med at besøge Berlin for over 30 år siden, og efter at vi flyttede til Sønderjylland blev der lidt kortere og ingen dyr færge, så vi har været der næsten hvert år siden på alle tidspunkter af året. Jeg er også taget til Harzen mange gange, og efter at jeg er begyndt på vandreruterne og Astrid nyder den gode luft, så er vi der tit.


Harzen gennemskæres af to fjernvandre-veje: E6 fra Goslar til Barbis og E11 fra Thale til Seesen, men iflg. turistbureauet er der 8.000 km vandreveje, så det er bare at gå i gang.

Jeg har taget hul på to længere vandre-ruter gennem Harzen: Harzer Hexenstieg, 94 km fra Thale til Osterode og Das Grüne Band, som er en 1.400 km lang vandrerute langs den tidligere indretyske grænse fra Tjekkiet via Brocken til Østersøen. I Harzen er den stort set sammenfaldende med Harzer Grenzweg am Grünen Band, 91 km fra Grenzmuseum Tettenborn til Grenzturm Rhoden am Fallstein.

Der findes kun en fjernvandrevej gennem Berlin, E11, fra Potsdam til Mittelheide, men der er mange andre muligheder, fx har Berlins senatskontor for byudvikling og miljø i samarbejde med lokale vandre-klubber afmærket 20 Grüne Hauptwege 

Jeg startede med #19: Tiergartenring og er i gang med #1: Spreeweg/Berliner Urstromstal, der af og til følges med E11.


Nu er også den nye Mauerweg afmærket, i alt 160 km. ekskl. færge over Wannsee. Den tilhørende gratis app guider undervejs med udvalgte seværdigheder og et interessant kort over murens forløb.