Hadrian & Long Meg

   tirsdag d. 16.

Vi kører ud til landsbyen Bowness-on-Solway ved mundingen af Solway Firth, som er fjorden op til Skotland. Her begynder Hadrian's Wall - og Hadrian's Wall Path - men næsten hele vejen ned til Whitehaven har Cumbria's kyst været befæstet med forter og udkigstårne. Vi kører østpå ad kystvejen langs marsken, hvor der advares mod højvande. Ved landsbyen Burgh-by-Sands starter min vandretur, mens Astrid fortsætter til Carlisle.

   Jeg går hen ad en markvej til Beaumont. Her fortsætter stien langs River Eden, men den drejer snart fra og går gennem Kirkandrews-on-Eden og over græsmarkerne til Grinsdale, hvor stien igen nærmer sig floden. Jeg stopper ved omfartsvejen. Undervejs er der næsten ingen spor efter Hadrian's Wall, og det er der to årsager til: For det første var den seks meter brede mur og småforterne (milecastles) de første 50 km fra Bowness og østpå bygget af tørv, som var placeret direkte på jorden; det var kun udsigtstårnene, der var bygget af sten. For det andet er sten og anlæg i vidt omfang blevet genbrugt efter 410, da romerne rejste hjem, fx er kirken i Beaumont bygget oven på en milecastle-høj.


 onsdag d. 17., 487 km

Vi begynder så småt den lange tur hjem, men der kommer en sten i vejen. I Carlisle finder vi den sydgående udfaldsvej, men drejer snart ind i landet ad småvejene til »Long Meg and her Daughters«, som med sine 100 m i diameter er den tredjestørste stencirkel i England. Der er i alt 59 sten, heraf 27 stående, som danner en fin cirkel. Lidt uden for cirklen står den 3,6 m høje 'Long Meg' med indhuggede skåltegn og spiraler. Legenden fortæller, at Long Meg and her Daughters var en flok hekse, som under en sabbat i det 13. årh. blev gjort til sten af en skotsk troldmand. Det siges også, at man ikke kan tælle stenene, men det siges også om andre stencirkler. Det imponerende anlæg ligger ude på landet, men gps'en finder nemt frem ad bivejene til den lille p-plads ved indkørslen til en gård.

   Vi fortsætter til Penrith for at tage motorvejene sydpå forbi de store byer. Ved Chester drejer vi fra og kører langs Wales. I et par timer har vi bakketoppe på højre hånd. Vi drejer ned gennem Cotswolds til Cirencester, hvor vi bor godt på Riverside House, Mitsubishi-fabrikkernes kursusejendom, der har en nebengesjæft som B&B og restaurant.


16_HadriansWall31
16_HadriansWall34
16_HadriansWall35
16_HadriansWall36
17_rute
17_LongMeg01
17_LongMeg02
17_LongMeg04
17_LongMeg05
17_Walesudkant01
17_Chicester


obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.


© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen, opdateret 2019-09-03