Østkysten - Aberdeen - Falkirk

onsdag d. 18.: 293 km

Vi begynder med en lille afstikker til et udsigtspunkt, hvor man kan se det flotte Eilean Donan Castle på sin ø. Så kører vi op i bjergene langs med Loch Carron og ind over landet til den østlige hovedvej. Vi har for lidt tid til at følge den lange rute helt mod vest, så vi kører direkte til John O'Groats, som er den nordligst beliggende by på fastlandet, selv om de få spredte huse vel knapt kan kaldes en by. Der er en god historie om navnet, som man kan fornøje sig med på kroen.


fredag d. 20.: 402 km

I dag skal vi til Aberdeen, men vi vil gerne op til fastlandets nordligste punkt, så vi kører mod vest til fyrtårnet på Dunnet Head, som vi så fra båden i går. Det er småregn, så den lovede vide udsigt er svær at få øje på, men man kan lige skimte kimingen og få et indtryk af de stejle kyster. Vi fortsætter mod sydøst ud over landbrugsland med store kornmarker, men også en stor tørvemose i drift. På et kort stykke vej er der beskæftigelsesprojekt: Vi bliver standset af en vejarbejder med et stopskilt, og kort efter kommer der et par modkørende biler efter en varevogn. Lidt efter viser vejarbejderen sit GO-skilt, og så er det vores tur til at køre i konvoj forbi et vejarbejde. Herefter holder varevognen ind til siden, så vi kan fortsætte, vender og er klar til en ny eskorte.

   Da vi kommer ud til østkysten er det ved at klare op, så vi kan nyde den dejlige udsigt. Der er tåge ind over bjergene, men det klarer op sidst på formiddagen. Vi kører på A9, hvor der er lange broer over fjordene. Vi prøver at finde et sted at spise frokost, men uden held, så vi kører ind til Tomatin, hvor der er en Community Shop med dagligvarer.

   Vi fortsætter ad de snoede veje gennem Cairngorms National Park delvis på Highland Tourist Route, og gør et kort ophold ved den lille Cullerlie Stone Circle. Så kører vi gennem

industriområdet i Aberdeens vestlige forstæder til Carmelite

Hotel i centrum, hvor vi efter en kringlet forklaring finder frem til p-huset i Shiprow ved havnen.

   Carmelite er et gammelt hotel med mange forskellige typer værelser. Vi gik lidt rundt i kvarteret og fandt ikke rigtig noget spisested, men OsmAnd+ på mobilen viste hen til Union Square ved stationen, en stor, ny bygning, som på 1. sal har en gade med 14 restauranter. Værsgo' og spis.


lørdag d. 21.: 257 km

Vi kører mod syd langs kysten, gennem Dundee og over Tay Road Bridge, og derefter delvist på North Fife Tourist Route over River Forth ved Kincardine.

   Første stop er Millennium-projektet, Falkirk Wheel, som erstatter 11 sluser på turen mellem Union Canal og Clyde Canal. Falkirk Wheel er to store badekar, der bliver løftet 11 meter i vejret. Det er det eneste i verden, og det fremhæves alle vegne, at det er tegnet og konstrueret af skotske ingeniører. Man kan tage en turbåd med hjulet og på kanalen eller fornøje sig i området. Der er en fin vandlegeplads, et cafeteria og meget gøgl.

   Vi fortsætter mod øst via Bo'ness, men selvom Garmin gps'en havde glemt kortet over Edinburgh, så lykkedes det Astrid at finde vej til en p-plads ved havnen i South Queensferry, så vi kunne se de tre broer: motorvejsbroen Queensferry Crossing mod vest, The Forth Road Bridge i midten og mod øst den imponerende jernbanebro Forth  Bridge fra 1892, som er UNESCO-verdensarv.

   Med nød-gps'en, OsmAnd+ på en tablet, lykkedes det at finde vej til '34 Broomhouse Appartments' i den vestlige del af Edinburgh, så vi kunne få nøglen af den venlige værtinde, før vi skulle videre. Det er slet ikke nogen lejlighed, men et almindeligt toetages hus, hvor vi fik et værelse ovenpå og havde adgang til køkken, spisestue og badeværelse i stueetagen samt et tørrestativ i gården.obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen, 2018