Lanarkshire

fredag d. 13.: 192 km

Vi forlader den hyggelige B&B og kører nordpå langs kysten og derefter ind langs en bjergkæde før vi kan komme over et pas. Fra nedkørslen er der en flot udsigt over Ayr bugten. Vi fortsætter til Turnberry, hvor vi drejer mod nordøst. Undervejs skal vi lige se lidt på kirkeruinen Kirkoswald og kirkegårdens gravsten fra 1700-tallet med næsten ulæselige indskrifter. Vi fortsætter forbi endnu en kirkeruin, Crossraguel Abbey, og via små landsbyer til Lanark og ned ad skrænten til »New Lanark«.

   Her ved floden Clyde byggede David Dale i 1785 et bomuldsspinderi efter inspiration fra »Sir Richard Arkwright's Masson Mill« (som vi besøgte i 2016). Da den walisiske socialist Robert Owen trådte til som direktør i 1800 blev hele området udviklet som mønstervirksomhed med gode


arbejdsvilkår og en landsby med boliger, butik, vuggestue, kirke og gratis skole. Også et 'Institute for the Formation of Character' blev det til. Her kunne man bl.a. lære at danse.

   Spinderiet lukkede i 1968, men siden 1974, da der blev oprettet en fond, blev området sat i stand, så i dag er der luksushotel, vandrerhjem, butik, cafe og mange forskellige aktiviteter i de meget velholdte bygninger, der i dag er UNESCO-verdensarv.

   Vi kører op ad skrænten og fortsætter ad små veje til det store East Kilbride Shopping Centre, som er bygget sammen med et bibliotek og en indendørs skøjtebane. Derefter tager vi hovedvejen til Glasgow og finder vores 'Whole Refurbished Traditional Flat' i forstaden Cathcart. Nøglen henter vi hos den lokale købmand. Det er en fin, lille lejlighed med vaskemaskine i køkkenet og tørrestativ i stuen.


obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen, 2018