Edinburgh

lørdag d. 21.

Vi ankommer sidst på eftermiddagen til Holyrood Park. Det er fint vejr. så vi beslutter at gå op til Arthur's Seat.

   Der er mange stier på den upolerede, gamle vulkan, men vi følger flokken af turister op ad The Radical Road, som blev bygget i 1820 af nogle politisk vakte, arbejdsløse vævere som beskæftigelsesprojekt. Stien drejer halvvejs rundt om bakken, og undervejs er der de fineste udsigter over Edinburgh. Efterhånden kan vi også se Edinburghs havneby, Leith,  fjorden og omegnen. Vi går lidt nedad og hen til næste bakke, og så går det op ad en serpentine med hundredvis af trappetrin, som er bygget af klippestykker. Så kommer der en lille bakke, Nether Hill, og endelig ser vi Arthur's Seat foran os: en bakketop på omkring 20 m. Vejen derop er ikke nem, men det lykkes, og igen er der en lille top før Astrid kan klamre sig til en stenstøtte i 251 m højde.

   Vejen ned er en smule lettere. Vi går ned ad Piper's Walk og The Dry Dam, og her er kun få trapper, men det går hele tiden nedad på en ujævn sti. Vi afslutter turen ad Volunteer's Walk, som er mere moderat.

   Vi kører hjem via de nordlige bydele og finder en sjov restaurant, som ligger for enden af 'Leith Walk', den gamle vej fra Edinburgh til havnen, og så er det tid til Tesco.


søndag d. 22.

Vi kører ind til den gode p-plads, som vi fandt i går, og går ind mod byen ad Queen's Drive forbi The Queen's Gallery, som er indrettet i Palace of Holyrood House. Vi skal op ad Royal Mile, som består af gaderne Canongate, High Street og Lawnmarket. De er centrum i det område, 'Old and New


Towns of Edinburgh', der er UNESCO-verdensarv, bl.a. pga kontrasten mellem 1700-tallets firkantede byplanlægning af kvarteret nord for Royal Mile og det gamle kvarter syd for, hvor de mange smøger og gamle trapper stadig er der.

   På hjørnet ligger det skotske parlament med betonrelieffer på facaden, men ellers er Royal Mile en blanding af museer, kirker, cafeer og turistbutikker, som kæmper om de mange flanerende turister, der er endnu flere af efterhånden som vi nærmer os slottet. Vi vender på slotspladsen, hvor der gøres klar til aftenens forestilling, og går ned langs sydsiden, hvor der er et par butikker med sjove navne, der har fanget Astrids opmærksomhed, før vi kører tilbage til lejligheden og varmer Tesco-aftensmaden.obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.© OpenStreetMap Contributors & Sonny B. Andersen, 2018