Stonehenge

Vi spiser engelsk morgenmad på Cathedral Hotel lidt oppe ad gaden, finder bilen og så er det af sted til Stonehenge.


Det første man ser, når man kører ind på parkeringspladsen er et stort besøgscenter, som indeholder nogle billetluger, en café, en souvenirbutik og en udstilling. Da vi har tjekket ind med den forudbetalte billet går vi over til shuttle-bussen, som kører os ud til en holdeplads, hvorfra der går en sti op til Stonehenge.


Monumentet står midt på en svagt skrånende græsmark inden for et lavt dige og en grøft, der omkranser anlægget i en cirkel på 107 m i diameter. Byggeriet af diget begyndte ca. 3.000 f.Chr., og 500 år senere kom den yderste halvcirkel af fint tilhuggede 4 m høje Sarsens med de 3 m lange, kurvede overliggere. Inden for denne halvcirkel findes en ufærdig cirkel af lavere sten, Bluestone Circle. Lidt længere inde står Sarsen Horseshoe med åbningen vendt mod nordøst. Det er tre 7 m høje portaler (trilithons) plus to høje sten med tap, så der har været fem i alt. Inden for dem er der en Bluestone Horseshoe og i midten ligger Altar Stone, delvist under en væltet Sarsen.


De fleste sten er fundet i omegnen; de største ved Marlborough Downs 30 km væk, mens de 3 ton tunge sten til Bluestone Circle er sejlet hertil fra Preseli Hills i det sydvestlige Wales.


Når man følger besøgsruten med uret kommer man først op på en spange, der fører over svage spor af en 500 m lang vej, The Avenue, der fra nordøst fører ind mod anlæggets "forside". Trækker man en linie fra Altar Stone midt i anlægget og ud langs The Avenue markerer den retningen mod solopgang ved sommersolhverv. Hvor spangen krydser The Avenue står den ubearbejdede 5 m høje, lidt hældende Heel Stone, og mellem diget og Sarsens ligger Slaughter Stone i hvis gruber vandet farves rødt af den jernholdige sten.


Efter spangen fortsætter besøgsruten på græsmarken langs afspærringen og derefter op på en bred, befæstet sti, hvor man kommer inden for diget og tættere på stenene. Fra anlæggets "bagside" ser det lidt ufærdigt og rodet ud, og stenene er ikke nær så flot bearbejdede, men det har måske aldrig været meningen, at der skulle være en fuld cirkel af Sarsens. I øvrigt ved man, at der har været flyttet rundt på de mindre sten, lige som en hel del sten er gået til og andre er restaureret.




se noter under billederne

Fra Stonehenge kan man hele vejen rundt se flere hundrede broncealdergravhøje, som er yngre end stenene; det har nok været vigtigt at blive begravet et helligt sted. Vi var begge forundrede over, at gravhøjene og for den sags skyld også Stonehenge har fået lov til at blive liggende.


Besøgscentret blev færdigt i 2014, hvilket man godt kan se på arkitekturen. Samtidig nedlagde man landevejen forbi stenene og placerede p-pladser og besøgscenter 2½ km væk. Hele konceptet er velorganiseret og beregnet til at tage imod de omkring 1 mio. besøgende om året, men det er vel også det mest kendte forhistoriske mindesmærke i England.


Udstillingen indeholder bl.a. en visualisering og store billeder. Der er også en væg fyldt med gamle postkort og souvenirs gennem tiderne og en væg med mere eller mindre begavede citater om, hvad Stonehenge var og hvad det har været brugt til. - Det er der ingen, der ved.




obs.: Billederne bladrer selv, men hvis du klikker på et billede, kan du se serien i dit eget tempo.

noter


henge

en cirkel af opretstående sten (fra det angelsaksiske ord for galge: 'stanhengist')

Sarsen

meget store, hårde sandsten, der findes flere steder i Sydengland

Bluestone

en fælles betegnelse for forskellige slags sten, der ikke kommer fra lokalområdet (det er altså ikke "blå sten")

Horseshoe

sten opstillet i hesteskoform

Trilithon

en portal (galge) bygget af to opretstående sten og en overligger

Altar Stone

altersten - senere populær betegnelse (den har formentlig været oprejst)

Heel Stone

5 m høj sten, som tidl. kaldtes "Hele Stone" fra det anglo-saksiske ord for skjult, idet den spærrer for udsigten

Slaughter Stone

slagtesten - tidligere mente man, at de røde pletter var blod fra ofringer

Aubrey Holes

en cirkel af stolpehuller umiddelbart inden for diget



mere info


Julian Richards

Stonehenge, English Heritage, 2015 (kuratorens egen guide, flot illustreret, meget overskuelig)

Frank Stevens

Stonehenge Today and Yesterday, 1916 (en tidl. kurators guide, e-bog fra project gutenberg)

Rud Kjems

Stonehenge, Forlaget Hikuin, 2011 (et omfattende dansk værk og uden alt for meget gætteri)

web

web



© Sonny B. Andersen, 2016-2017