Naturparker SH

Nærvandreveje

 

 

Naturparker er så småt på vej i Danmark, men der er mange i Tyskland, ikke mindst i Schleswig-Holstein, hvor de nordligste er bundet sammen af en 210 km lang vandrerute fra Eckernförde til Bad Segeberg.

Ruten er afmærket med gule pile, og den vises med signaturen NPW på Wander- und Freizeitkarte fra Landesvermessungsamt Schleswig-Holstein. Find en detaljeret turbeskrivelse fra det tyske vandrelaug her

 

 

Denne og de øvrige afmærkede vandreruter kan ses på Lonvia-kortet - zoom ind og tryk på Ruter nederst th

 

 

 

 

 

I Naturpark Hüttener Berge, på begge sider af A7 lige nord for Kielerkanalen, er der i 2015 blevet afmærket 20 nye vandreruter på i alt 182 km, 6 nye cykelruter og en skater-rute. Undervejs kan man følge en munter mus. Hent kort og beskrivelser her

 

Man kan også gå gennem naturparken fra Selk til Windebyer Noor ved at følge Fjernvandrevej E1/E6.

 

 

 

 

 

Naturpark Holsteinisches Schweiz er nok den mest kendte, ikke mindst for turistbyerne Plön, Malente og Eutin. Her er mange vandreruter, som i 2015 fik en overhaling, så der nu er et stort, afmærket vandrerutenet inkl. en hovedvandrevej på 53 km fra Plön via Bungsberg til Eutin. Mere information her

 

Selv om det ikke fremgår af Übersichtskarte, så kan man også gå tværs gennem naturparken fra Wittmoldt via Bungsberg til Kasseedorf ved at følge Fjernvandrevej E1/E6.

 

 

 

 

 

 

I Naturpark Aukrug vest for Neumünster er der over 20 afmærkede vandreruter på Lonvia-kortet. Der findes også et interaktivt web-kort med beskrivelser af udvalgte vandreruter etc. samt en app, som dog ikke kan installeres i mit land (??)

 

 

 

 

 

I Naturpark Westensee sydvest for Kiel har jeg endnu ikke fundet afmærkede ruter, kun turforslag

 

 

 

 

 

 

 

Naturpark Schlei rundt om Slien markedsføres også som Ostseefjord Schlei bl.a. med vandreprojektet Wege der Langsamzeit, der findes som en app.

 

Der er også mange afmærkede, lokale ruter omkring Ulsnis/Gunneby, som er på vej på Lonvia-kortet, samt forslag til historiske vandreture, bl.a. i Schleswig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den ældste af Schleswig-Holsteins 6 naturparker, Naturpark Lauenburgische Seen, blev etableret i 1961.

 

Der er tre vandreruter, der udgår fra Die Eulenspiegelstadt Mölln, samt flere turbeskrivelser lige her.

 

Man kan også gå gennem naturparken fra Strecknitz til Güster ved at følge Fjernvandrevej E1/E6/E9.

 

 

 

Indtryk:

 

© til billeder, tegninger, tekst og track-overlay: Sonny B. Andersen